Vele mensen nemen de auto richting Catalonië. Veelal om zijn talloze stranden te bezoeken. Echter het binnenland herbergt ook heel wat mooie pareltjes. Hieronder ziet u enkele bezienswaardigheden in Catalonië en plaatsen waar het zeker eens de moeite is om een tussenstop te maken.

Figueres: Kunst met de grote K

Figueres is heel eenvoudige te bereiken via de excellente autostrades van Spanje. En het is slechts 30 minuten rijden tot aan het strand van Empuria Brava. Een ideale combo voor strand en cultuur. Inderdaad, wie Figueres zegt, zegt cultuur. Daar kan je namelijk de surrealistische kunstwerken bewonderen van Salvador Dali, in het Dali museum. Het lichaam van Salvador Dali ligt in een crypte van het museum. Daarna kan je genieten van heerlijke pleintjes en winkeltjes in Figueres. Bezoek zeker ook eens het Castell de Sant Ferran, het grootste fort van Europa.

Gerona: Het authentieke broertje van Barcelona

Gerona is een must do tijdens jouw vakantie in Catalonië. Het is de ideale daguitstap met het gezin of vrienden. Een mooie mix tussen historische gebouwen, pittoreske straatjes, winkelen en heerlijke gastronomie. Je kan er je perfect parkeren in één van de vele parkings van Gerona. Van daaruit is het hooguit 10 min wandelen tot de rand van de stad. Daar kom je al snel de hoofdrivier ‘Onyar’ tegen. Dit is één van trekpleisters van Gerona, gezien zijn vele hangende huizen aan de rivier zelf. Deze rivier kan je trouwens meermaals oversteken vanwege zijn toegankelijke bruggen.

Van daaruit kom je automatisch binnenin de historische stad. Een mooi schouwspel van kleine straatjes, prachtige architectuur en gezellige restaurants. Bezoek zeker eens La Catedral de Santa Maria. Een mooie kathedraal met zijn imposante karakter. Deze werd ook gebruikt voor zijn decor in de populaire serie 'Game Of Thrones’.

Daarnaast heb je de kerk Esglesia de Sant Feliu . Een zeer mooie kerk dat je door middel van een audio tour veel meer uitleg over krijgt. De indrukwekkende hoogte en de altaren in de zijkant rondom de kerk maken een bezoek meer dan waard. Het Plaça de la Independència is een van de bekendste pleinen van Gerona. Met zijn vele terrasjes en restaurants geeft hij de ideale gelegenheid om een culinaire pauze te nemen.

Viladrau

Viladrau is één van de rijkere Catalaanse dorpjes. Het is er heel gezellig en proper. Een ideale tussenstop voor een heerlijk hapje of een drankje. Verder heeft het een marktpleintje en verschillende festiviteiten tijdens de zomer. Een aanrader is het restaurant op het marktplein, La Cerve i el Drau De Viladrau. Neem zeker eens de typische Catalaanse gerechten van de kaart. Het heeft een gemeentelijk zwembad en andere sportfaciliteiten. Het is gelegen dichtbij het nationaal park Montseny waar tal van wandelingen zijn. Natuurliefhebbers en wandelaars mogen het nationaal park van Montseny zeker niet missen.

Matagalls Montseny: Een stevige bergwandeling

Je hebt een prachtige wandeling naar de top van de Matagalls in Montseny. Een stevige wandeling langsheen vlotte paden die je leiden naar de top van Matagalls op ongeveer 1.700 hoogte. Neem voldoende eten en drinken mee en dikke kledij voor bovenop de berg. Laaghangende wolken zijn er mogelijk. Deze wandeling is zeer toegankelijk voor jong en oud, mits wat rust en doorzetting. Maar eens aangekomen geeft het je een fantastisch uitzicht en een heerlijke voldoening.

Vic: Catalonië op zijn best

Vic is een mooi stadje in Catalonië. Het is er echt heerlijk vertoeven in de zomer. Ideaal om eens een korte uitstap te doen, vanuit jouw vakantiewoning of indien je in de buurt bent. Je kan er winkelen én wandelen langsheen een prachtig historisch kader. Tevens is er een mooi marktplein met voldoende terrassen en eetgelegenheden. Een aanrader is la Taverna d’en Norton vlakbij de toeristische dienst van Vic.

Stuwmeer van Panta de Sau: Zwemmen in de natuur

Een bezoek aan het stuwmeer van Panta de Sau is de ideale verfrissing tijdens de warme zomerdagen in Catalonië. Je kan er zwemmen, kajakken, zonnebaden en springen van kleine rotsen. De dam werd in 1962 voltooid en creëerde een groot meer dat de voormalige stad Sant Romà de Sau bedekte. De kerk van Sant Romà is nog steeds zichtbaar als het waterpeil laag is. Het is er zeer rustig en omgeven door prachtige rotsformaties en natuur. Er is ook een bar aanwezig en verhuur van watersportactiviteiten. Neem zeker voldoende water en zonnecrème mee voor tijdens de zonnige dagen. Er is namelijk niet zo veel natuurlijke beschutting tegen de zon.

De Pilar Almenara: een verbluffend panoramisch uitzicht

Indien je op doorreis bent in de buurt van Agramunt, bezoek dan zeker eens de Pilar Almenara. Een uitkijktoren met een hoogte van 15 meter en een diameter van 7 meter. Het is geplaatst op het hoogste punt van de berg op ongeveer 457 meter hoogte. Een stalen trap rondom te toren geeft je toegang tot de toren binnenin. Echter wie wat handig en sportief is, kan via stalen trappen tot de top geraken. Het geeft een geweldig panoramisch uitzicht over de dorre streek van Catalonië. Een echt gevoel van Catalaanse vrijheid.

 

Middeleeuwse pracht in Guimera

Guimerà staat bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse indeling en kalkstenen gebouwen, die dicht op elkaar staan op de heuvel, verbonden door smalle straatjes, trappen en tunnels.

Een groot deel van de stadsmuur en een aantal van zijn poorten zijn nog steeds aanwezig. Het kasteel, op een indrukwekkende locatie met uitzicht op het dorp, dateert uit de 11e eeuw.

De gerestaureerde uitkijktoren van het kasteel is nu open voor het publiek. Een must do indien je in de buurt bent.

Street Art in Penelles

Dit verlaten dorpje heeft zich volledige ingedompeld in de Street art. De fijnste graffiti kan je hier terugvinden. Het dorpje zelf kan zo gebruikt worden als decor voor Mexicaanse filmsets of westerns. Het is er erg fijn wandelen, zonder veel drukte of toerisme. Tevens geniet je van muurschilderingen van een heel hoog niveau. Het levert alvast heel toffe instagram foto’s op. In de zomer kan het er heel erg warm zijn. Gelukkig is er minstens 1 bar aanwezig voor wat verfrissing. Leuk om als kleine uitstap eens te doen.

Wandeling naar het Camarasa Reservoir

Camarasa is een gemeente in de comarca van de Noguera in Catalonië, Spanje. Het is gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Segre en Noguera Pallaresa. Deze wordt gebruikt als waterkrachtcentrale. Het is een plaats waar je prachtige wandelingen kunt doen. Parkeren doe je best een beetje verderaf, gezien het niet mogelijk is om jouw wagen te plaatsen tot bij de waterval. Je stapt dus minstens 30 min vooraleer je effectief aan het startpunt bent. Echter een combinatie van rotsen, waterval, houten bruggen en mooie uitkijkpunten maken het echt wel de moeite om deze uitstap te doen. Neem voldoende eten en drinken mee. De paden zijn intensief zeker in combinatie met de warme temperaturen tijdens de zomermaanden.

Penedès: Wijnstreek om van weg te dromen

Penedès omvat de hele regio Penedès en gemeenten van vier andere provincies: Anoia, Alt Camp, Baix Llobregat en Tarragonès. Het gebied wordt omgeven door de kustheuvels van het Garraf-massief en de hogere bergen in het binnenland. Penedès werd lange tijd beschouwd als een van de beste wijnproducerende regio's van het land. Na de Rioja, is het ook één van de oudste wijnbouwgebieden in Europa. Vooral bekend om zijn Cava-productie en dus vooral witte druiven. Het is dé wijnstreek bij uitstek in Catalonië. Wijnvelden zo ver het oog kan reiken. Op slechts 20 minuten rijden van het strand van Sitges, en 50 minuten van de wereldstad Barcelona.

Lleida

Lleida is een van de oudste steden in Catalonië, met geregistreerde nederzettingen die teruggaan tot de bronstijd. Tot de Romeinse verovering van het Iberisch schiereiland diende het gebied als nederzetting. Voor wie in de buurt is, kan Lleida zeker eens bezoeken. Echter, Leida heeft niet dezelfde grandeur als Barcelona noch Gerona. Het is ideaal om in de namiddag als uitstap te plannen. Verwacht zeker geen kraaknette straten of gezandstraalde gebouwen. Je merkt dat Lleida nood heeft aan opfrissing en renovatie. Je merkt dit vooral indien je van de buitenstad richting het centrum wandelt. De winkelstraat is een charmante straat, met heel wat leuke winkels. Alsook in de historische binnenstad is het heerlijk vertoeven.

Een must do is de kathedraal van Seu Vella. Seu Vella, een kathedraal die in de loop van de tijd in een mix van romaanse en gotische stijlen is gebouwd en in de 18e eeuw een militair fort is geworden. Er is ook een ouder en grotendeels verwoest Palau de la Suda, gebouwd tijdens de Arabische overheersing en later gebruikt als koninklijke residentie vdoor de graven van Barcelona en koningen van Aragon. Beide middeleeuwse gebouwen liggen boven de zogenaamde Turó de la Seu, een middelgrote heuvel die uitkijkt over de stad.

De Abdij van Montserrat: Een echte filmset van formaat

Santa Maria de Montserrat is een abdij van de Orde van Sint-Benedictus op de berg. Het klooster werd gesticht in de 11e eeuw en herbouwd tussen de 19e en 20e eeuw, en functioneert nog steeds tot op de dag van vandaag, met meer dan 70 monniken. Montserrat, wiens naam 'gekartelde berg' betekent, is ideaal gelegen om een belangrijke rol te spelen in het culturele en spirituele leven van Catalonië. De basiliek herbergt een museum met kunstwerken van vele vooraanstaande schilders.

Je hebt verschillende manieren om Montserrat te bezoeken. Doorgaans zijn er op vaste tijdsstippen treintjes die je naar het klooster brengen. Zowel heen als terug. Het hoeft dus helemaal geen uitputtingsslag te worden om op de bergtop te geraken. Deze treintjes zijn gemakkelijk te bereiken met de wagen. Verder zijn er voldoende parkeermogelijkheden om jouw wagen daar achter te laten. Voor wie het sportiever wenst aan te pakken, is de wandelroute ernaar toe zeker een aanrader.

Deze kan je vlot bereiken vanaf de parking, via het dorpje aan de voet van de berg. Reken zeker op een wandeling van 2 uur om het klooster te bereiken. Je hebt 2 paden die je tot de bergtop leiden. Een breed toegankelijk pad of een ruwer/steiler pad. Voor wie dichter bij de natuur wenst te zijn neemt het steile pad. Dit is eerder voor de geoefende wandelaar. Neem zeker voldoende eten en drinken mee, zeker tijdens de warme zomermaanden. Eens je boven bent heb je een prachtig uitzicht over de streek. Ter plaatse kan je zonder probleem een hapje of drankje nuttigen. Laat je alvast inspireren door de prachtige basiliek. Na de wandeling kan je kiezen om een treintje terug naar beneden te nemen.

Mont-Rebei: Avontuur troef

De Congost de Mont-rebei-kloof bevindt zich in de streek van Lleida. Het is de speeltuin voor wie graag geniet van prachtige natuur al dan niet in combinatie met sportieve activiteiten. Ideaal voor wandelaars, kajakkers en natuursporters. Deze kloof is gelegen tussen de regio’s van Aragon en Lleida. Er zijn voldoende aanbieders sportieve activiteiten. Een leuke combinatie is een afvaart met de kajak én een wandeling bovenlangs de kloof. Op die manier heeft u de natuurpracht ervaren vanuit verschillende richtingen. Bekijk zeker de openingstijden van het natuurpark. Soms is het niet toegelaten om de kloof te bezoeken, vanwege het gevaar van bosbranden bij hete temperaturen tijdens de zomer. Neem zeker altijd voldoende eten en drinken mee tijdens jouw activiteiten.

Waterpretparken: Voor waterratten en snelheidsduivels

Een frisse duik tijdens de zomermaanden is gewoonweg heerlijk. Voor wie nog een tikkeltje verder wenst te gaan dan enkel baantjes te zwemmen? Fijn, dan ben je aan het juiste adres bij Aqualeon en/of het PortAventura Waterpark. Beiden zijn gelegen in de provincie van Tarragona. Ideaal om met het gezin of vrienden als daguitstap te plannen. Dit zowel voor jong als oud. Het is heerlijk om in de zon te kunnen genieten van deze waterattracties.

Enkele tips: Zorg voor slippers, gezien de ondergrond heel erg warm kan zijn tijdens de zon-uren. Het gebruik van zonnecrème is dus ook een must. Online tickets bestellen kan soms goedkoper uitkomen dan aan de kassa ter plaatse. Let wel dat je voldoende op voorhand jouw tickets aanschaft. Een Fastpass is duurder, maar je gaat dubbel zo snel op de waterattracties als de regular-bezoekers, een minimum aan wachttijden dus. Zorg steeds voor de allerkleinsten. Voor kinderen zijn zwembanden verplicht en laat je niet alleen achter (afhankelijk van leeftijd). Eten en drinken kan je steeds ter plaatse. Alsook zijn er vele lockers aanwezig om op een veilige manier jouw kledij achter te laten.

Verblijven in Catalonië?

Vakantiehuizen Catalonië

 


Reacties

Er werden nog geen reacties gepubliceerd.

Voeg reactie toe